donderdag 6 april 2017

smeulsmurf 8

DE TERUGKEER VAN DE SECRETARISVOGEL



feuilleton in 20 afleveringen

door
don vitalski












8.
inmiddels werd aan ons allen duidelyk, lezers, dat het slangenmens, zoals die zich, klaarblykelyk, in "topvorm" wist, zoals dit in het circus toch altyd heette,  hoe die ons integrale tenten-kampement, met luifels, vuurkorven, dennenhouten podium en kartonnen sterretjes, en alles dat er nog byhoorde, met zich had meêgevoerd - dat 'ie ons, met andere woorden, helemaal letterlyk, met zich meê had verhuisd - en dat 'ie voor ons zodus, kortom, een soort van een collectiéve levitatie had weten te bereiken, iets wat in onze middels wel eens werd geduid werd als een "hypostase" - volgens dewelke wy ons nu, niet schynbaar, maar echt, letterlyk, middenin het ontzettende, levensgevaarlyke berenbos wisten.
    pjotr lavaski, de indringer van circus bulderdrang, wendde zich met een vlugge beweging tot, nog steeds helemaal vooraan in onze tribune, de matrozenaap, en sprak fluisterend uit:"je ziet het; showtime... ik had," zei pjotr lavaski, "ik had jullie gewaarschuwd!!..."
    "inderdaad," prevelde de matrozen-aap verbouwereerd.
    "verdomd," dacht alfred rosengarten nevada onderwyl - en hy dacht nog meer, knarsetandend:"het berenbos - heb ik niet, zopas nog, myn vege leven geriskeerd, gewoon om hier weêr vandààn te geraken??..."
    met behulp van, mag gezegd, een niks minder dan volstrekt wonderlyke woordenschat, die het was, in zeven-en-twintig talen tegelyk, legde het slangenmens in het byzonder aan buffalo bill inmiddels een zeer duidelyke opdracht voor, ondubbelzinnig maar juist enkelvoudig; die opdracht, die het was, bestond eruit, zo duidden-'ie het aan, om ogenblikkelyk, geheel eigenhandig en wel mét de blote hand, met kapitein weêrwolf, in het byzonder, de stryd aan te binden - om die kapitein, bedoelden-'ie te verslaan, namelyk door die oftewel helemaal morsdood te proberen te méppen, oftewel, in het andere geval, door die naar zyn beste vermogen te wurgen tot 'ie nooit meer zou bykomen. "je mag zelf kiezen!" en dit, dwz deze taak, met als bedoeling, de secretarisvogel te verlossen. "zolang ze de secretarisvogel blyven gevangenhouden, doen die kapiteins met het circus wat ze willen. zolang ze die vogel hebben, zal er altyd en eeuwig stryd, oorlog, pyn, ziekte, dood en verdriet heersen, in circus bulderdrang."
    dit was een houvast. er gebeurde vaak vanalles door mekaâr, by ons thuis, en daar werd een gemiddelde bulderdranger dan wel 'ns duizelig van; maar dit hier, wat het slangenmens ons daar nu voorschotelde, dit schiep, hoe dan ook, duidelykheid. geef toe. 1. die vogel gevangen, en 2. die kapitein weêrwolf de slechterik, en 3. de oude cowboy, die er nu tegenaan moest - met een soort van ultieme verlossing in het vooruitzicht. "ik zei het al," hernam de indringer, "het slangenmens heeft zich by ons aangesloten - hier by ons, dit tenten-spel, is het dus effenaf àltyd zo'n dergelyke showtime; vier tot vyf avonden per week; soms zelfs op maandag - soms zelfs op voormiddagen!"
    maar buffalo bill draaide zich wég van dit schrikbarende tafereel. hy bibberden-als een oude dorpsgek, terwyl de hoge vlammende wolken overal rond hem het ernaar uit deden zien, alsof 'ie zélf, lezers, tot 'n soort van 'n gebraden kippenbout verworden was, machteloos draaiend en wentelend in alom present, blakerend geel en druipend rood braadvuur. "ik kan dit niet!" zo declameerde buffalo bill dit met een snik. en met een knieval hernam 'ie:"ik versla, als je wil, een legertje krokodillen met de blote vuist - gemakkelyk zat! die koppensnellers, nog onlangs, in die totaal versplinterde circustrein - die heb ik,- lachend, desnoods!-, de ene na de andere, met de blote hand de nek om gedraaid - hopla, naar de jachtvelden, met jullie!!... - maar... de weêrwolven-kapitein??, - ik... ik ben geen zestien meer - ik... ik kàn dat niet!..."

WORDT VERVOLGD

Geen opmerkingen: