maandag 24 april 2017

column streekkrant editie kempenBEERSE BAAS

In de vreselijke film “A Clockwork Orange” uit 1971, mijn geboortejaar, ondergaat een homofiele jongen een afgrijselijke behandeling: om van zijn seksuele neigingen af te geraken, wordt hij verplicht om naar erotische beelden te kijken, maar telkens wanneer een sensor gewaarwordt dat hij lust voelt voor zijn eigen sekse, worden hem elektrische stoomstoten toebedeeld. Da’s een nachtmerrie - maar voor iets soortgelijks hebben, wél met recht en reden, de jongeren van Beerse vorige week een ophefmakende prijs in de wacht gesleept: de eerste “Dr. Paul Janssen Biomedical Kids Award” - voor mensen die nu pas binnenkomen: dit gaat dus inderdaad over dé Janssen, stichter van Janssens Pharmaceutica - kerk, vorst en werkgever van gans Vosselaar en Beerse.

Die prijs van Dokter Janssen daagt lokale jongeren ertoe uit om een uitvinding te doen, eender wat voor uitvinding, en die piepjonge Paretters, zoals inwoners van Beerse nu eenmaal worden aangeduid, die hebben er inderdaad iets machtigs op gevonden:“SigaTrill” heet hun uitvinding; alleen al die zeer gestroomlijnde merknaam, verraadt dat hier kinderen aan het werk zijn, wiens ouders de kinderen waren van ouders die ook op hun beurt weer bij Janssen hebben gewerkt - en dit tot in de vijftiende generatie. Het kleinood werkt eenvoudig: de kinderen hebben een armband uitgevonden, die automatisch keihard begint te trillen van zodra die met sigarettenrook in aanraking komt! Nog een sigaret willen opsteken, zal niet meer haalbaar zijn; je bibbert te erg, je aansteker zal langs je eigenste puntneus trillen, die er dus ook niet zonder brandblaren vanaf zal komen!


Kempenaren schijnen door polsbandjes wel geobsedeerd, want: exact diezelfde dag werd er in een woonhuis in Rijkevorsel op zeer professionele wijze ingebroken - maar: het enige dat werd gestolen, waren vijf oude zakhorloges. Meer niet. Na enige tips aangaande “een verdacht rijdend voortuig” - wat dit ook moge betekenen -, wisten de politie en de inspecteurs van de Voorkempen de schurk na een halfuur al te onderscheppen. De horloges zaten verborgen onder zijn reservewiel. God weet was één van de agenten aan het roken, en waren die horloges daardoor vanzelf beginnen te trillen… Want alles heeft toch altijd met alles te maken...

Geen opmerkingen: