dinsdag 9 mei 2017

8/14 het jaartal

in het boek noch in de serie wordt dit expliciet vermeld, maar volgens de exegeten speelt "de maniak op montmartre" zich af in het jaar 1958. er zyn redenen zat om dit te geloven; de stoffige decors, van muf groene stoelen en suffe lambrisering. de volgens sommigen al te opdringerige, doch volgens myzelf juist perfecte ingelaste soundtracks, van gangster-blazers en drama-strykers, evoceren volmaakt de "film noir" (je moet er eens op letten hoe krankzinnig hard de trompetten blazen in orson welles' "touch of evil"!)
    hier nu evenwel dit volgende: alles by mekaâr ademen die decors wel de realiteit uit van een koekjesdoos - maar die koekjesdoos, die lykt waarachtig gefilmd in 1958. dàt is de reden waarom deze film nooit een wereldsucces kan worden, maar wél keigoed is: al decennia lang durft men geen travels meer maken die zo tergend traag zyn, en zo'n dialogen opvoeren, die zo knullig, eenvoudig en naïef zyn. maar dat is spekkie naar myn bekkie - omdat ikzelf eigenlyk erg traag van begrip ben.
    die verholen nostalgische inslag maakt, dat deze serie nooit zal kunnen concurreren met de supersonische series van vandaag - hierboven noemde ik een paar amerikaanse series, maar pakweg hier ook het oer-britse "downton abey" (de tweede maigret werd door de bbc uitgezonden op kerst 2016, de kerst-special van "downton abey op kerst 2015); qua wakkere levendigheid verdwynt maigret by downton abey in het niet.
    (ik lul maar door, hé... ik zit nu net in de helft van dit betoog, en ga even thee maken...)

Geen opmerkingen: