zaterdag 6 mei 2017

ONS FEUILLETON GRONDVOCHD

DE MOORD OP SERVAIS VERHERSTRAETEN

-Het Tweede Seizoen-




feuilleton in
veertig afleveringen

door meester-auteur
Don Vitalski
(tevens creator vh éérste seizoen)






I. DE MAN MET HET IJZEREN GEZICHT

1.
In de films van Tom Barman kwam je in Antwerpengrad naar binnen langs de Voetgangerstunnel, waar overal camera's waren geïnstalleerd. In de geniale boekjes van Don Vitalski, beste lezers, kwam je in diezelfde barakstad naar binnen langs de geheel andere kant, dwz de kant van de Schijnpoort. En dan wel, meer specifiek, komende vanaf Stabroek, Merksem, Deurne - en, jazeker: dit wàs, nog meer als het zo hard regende als vandaag, zelfs 'n zeer veelzeggend verschil!
    Het was, toen dit verhaal begon, een dag zoals veel andere dagen, maar dan wel een zaterdag, een dertigste november, in het jaar onzes heren 2014. De Vlaamse zanger-gitarist Luc Devos was nog maar juist overleden - dus: het regende zelfs nog harder dan gewoonlijk...
     Vandaag was het, boven alles en iedereen, de beurt aan de reeds vroeg in haar avondkledij gestoken brunette genaamd Carla Mintjens, om haar opwachting te maken in ons universum.
    Deze schrander geboren journaliste was afkomstig uit Kessel-Lo, Leuven, maar opgegroeid in Manhattan, New York. De laatste paar jaar evenwel, moet eerlijk gezegd, scheen zij vooral bij ons in de buurt op de dool; dwz in de Belgische Koekenstadt-Aan-'t-Scheld van, dan sinds twee jaar, meneer De Wever. Met alles dat zij al had meêgemaakt, was Carla, als "nieuwe heldin van het jaar", liever voor een zijrol gevraagd in een zachtmoedige Vlaamse & rollfilm, dan in het soort van angstige thriller, zoals beschreven in deze, onderhavige papieren, beste lezers; in de bladzijden van dit goed verzorgde, slechts 20 euro kostende leesboek, dat jullie-zelf, binnenkort, op gedrukt papier voor jullie neus zullen hebben.
    Inderdaad - ik groet jullie allen graâg , zij het terloops, beste, getrouwe Vitalski-fans!!... En weze gegroet evenzeer, vele, getrouwe lezeressen en lezers, van nu ook weêr dit niéuwe feuilleton; welkom...
    Ik dank jullie trouwens ook, zo mogelijk nog méér terloops, voor al mijn vorige boekjes die jullie jullie misschien al hebben aangekocht - met cash geld soms, zelfs; dank!!...
    (Eventjes ter informatie, naderhand pas erbij genoteerd, terwijl de drukker al staat te wachten: deze boekjes werden geschreven ten tijde van de zogenaamde "Corona-crisis"; Don Vitalski, tot dusverren-'n slangenmens, comedian en acteur, was zijn inkomen kwijt, maar inmiddels was 'ie, tof genoeg, z'n boterham beginnen te verdienen door om de vier weken stipt, iedere keer opnief een splinternief boekje bij mekaâr te typen - én daar dan zelf, in eigen persoon meê, rond te leuren bovendien; het waren dus létterlijk "colportage-romans...")
    (Colportage-roman; van "colpoteren", dwz "ronddragen". In de definitie, volgens de nationale Vlaamse thesaurus van Dale En Zonen, staat bij "colportage-roman" letterlijk dit hier:"Boeken in afleveringen, deur aan deur uitgevent,"- op eigenste beurt van het werkwoord "uit-venten"; blijvende lopen verkopen, tot alles op is... In de geschiedenis van de litteratuur: Eugène Sue ("De Mysterieën Van Parijs"), Victor von Falk ("De Rover-Hoofdman"), en Karl May ("Winnetou"). Don Vitalski schreef ook zelf letterlijk al 'n cowboy-verhaal, "De Bende Van Jerry Bill", nog steeds maar dan ternauwernood verkrijgbaar, mail: vitalski3@gmail.com.)

WORDT VERVOLGD

Geen opmerkingen: