vrijdag 3 april 2020

kring van alternatieve feiten




1. de overigens als maagd gestorven sprookjesschryver hans christian andersen (zie: photo) nam naar alle hôtels waar hy kwam, een eigen, lang touw meê, om door het raam naar buiten te kunnen klimmen in tyden van brand.

2. by de oude grieken werd vuur meestal aangemaakt door het gebruik van zonnelicht-concentrerende spiegels.

3. het oud griekse woord "school" wil letterlyk eigenlyk zeggen:"vrye tyd". is dat nu niet ironisch?

4. de oudste nog in gebruik zynde school ter wereld is de "king's school" in canterbury.

5. telkens wanneer de kathedraal van canterbury open of dicht gaat, wordt er een bel gerinkeld die nog dateert van de 17e eeuw.

6 in het boek "voor wie de bellen rinkelen" van hemingway, heeft het personage kort haar, doordat het werd gekortwiekt door nazi's wanneer die haar dorp brandschatten.

7. het eerste verhaal van hans christian andersen dat werd gepubliceerd in tyden van de nazibezetting in denemarken was het verhaal "het meest ongelooflyke ding", dat een heimelyke waarschuwing bevat voor obscure toekomstige politieke maatschappyen.

8. bovenstaande zeven items vormen een "kring" van alternatieve feiten; thematisch verschoof dit als volgt: hans christian andersen en vuur, vuur by de oude grieken, het griekse woord "school", scholen in canterbury, de bel van canterbury, de bel van hemingway en het nazisme, het nazisme en hans christian andersen. goed hé?? 

2 opmerkingen:

Serge zei

Ik had het in de gaten en juich het toe. Zo krijgt deze rubriek meer diepte.

Vitalski zei

oké !