zondag 28 april 2024

alternatieve feiten



1. het woord "idioot" komt van het oud-grieks "idiotos", daar oorspronkelyk willende zeggen "op zichzelf, apart", en vervolgens "onopgevoed, leek".

2. in 1868 schreef dostojevski de roman "de idioot", met als onderwerp de zeer actuele wryvingen tussen rusland en het westen, dostojevski zelf daarby uiterst reactionair tégen het moderne christelyke westen, griezelig fel voorstander van het autocratische rusland.

3. de film "de idioten" van lars von trier, uitgebracht in 1998, werd tydens zyn premiere in cannes gesaboteerd door de criticus mark kermode, die van achteren in de zaal non-stop bleef uitroepen: "il est merde! il este merde!" net zolang tot hy werd buitengezet.

4. daarmeê vertoonde hy wel een gedrag dat van die film exact hét onderwerp is.

5. "equal idiots" is een garagrockband uit hoogstraten. in 2016 stonden ze op nummer één in "de afrekening" van studio brussel. dit jaar spelen ze voor de meer dan eerste keer op werchter.

6. aan "een samenzwering van idioten" heeft de officiële nederlandstalige versie van het boek van de zelfmoordenaar john kennedy toole feitelyk een zeer lichtjes verkeerde vertaling; origineel hetende "a confederancy of dunces" moet worden aangewezen dat "dunces" in eerste instantie niet wil zeggen "idioten", maar "ezels" in de betekenis van "dommeriken".

Geen opmerkingen: