maandag 8 mei 2017

column streekkrant editie antwerpen


Zondag 21 mei presenteer ik een revue op het Kiel. Die voorstelling moet een beetje historisch onderbouwd zijn, en daarom ben ik mij nu al een tijdlang in gesprek met Bert van Buggenhoudt, die alles weet van de geschiedenis van de Kielse Abdijstraat. Van oorsprong was deze straat een volkse verschijning, maar in de late eerste helft van de vorige eeuw werden er diverse grote woonblokken neergezet, waar aanzienlijke legioenen tweeverdieners gingen wonen. Die waren zeer goed voor de inkomsten van de Abdijstraat. Er konden meer en meer winkels worden opgestart, veelal met kwaliteitsproducten, en zo werd de Abdijstraat geleidelijk aan de “Meir Van Het Kiel”. Klanten uit Hemiksem, Boom of Aartselaar maakten de oversteek naar de stad Antwerpen niet meer, ze vonden hun gading op het Kiel. Het succes bleef toenemen; vandaar dat de nabijgelegen voormalige schietstand van de locale burgerwacht, den Tir, eveneens tot een winkelcomplex werd omgevormd.

De eerste grote crisis van de Abdijstraat greep plaats van 1990 tot 1993. Winkels kwamen in de problemen, doordat er aanhoudend wegenwerken bezig waren, waardoor de Abdijstraat quasi onbereikbaar werd. De ene shop na de andere moest er de brui aan geven. Zo verdwenen de kruideniersketen A&O, de kledingzaak Van den Bergh, en nog vele andere ambitieuze zaken - vooral de grote ketens trokken weg. Als vanzelfsprekend kwamen er daarom, nà de crisis, meer individuele winkels van de grond. Den Tir had een gezonde mix moeten worden van winkelketens en kleinere eigen zaken, maar weerd al te zeer ingepalmd door de grote merken, vooral dan nog met sportieve kledingzaken als H&M en Paris Ici, of allesverkopers zoals Action.


Van 2003 tot 2006 begonnen er opnieuw van die desastreuze wegenwerken, met als gevolg opnieuw een heleboel faillissementen; Ups&Downs (lingerie), Quinies (Damesmode) Babyhouse (kinderspullen)- die babywinkels kregen het overigens nog meer moeilijk, doordat ook mutualiteiten inmiddels in kindergerief gingen voorzien, aldus een vals concurrentie scheppend… Toch eindigt dit verhaal in glorie: de middenstander van het Kiel blijft inventief, en heden ten dage is de Abdijstraat, objectief narekenbaar,  dé allermeest drukbezochte winkelstraat van heel Groot-Antwerpen!

Geen opmerkingen: