maandag 3 juli 2017

column streekkrant editie kempen
BOUWELSE BOTSING 

Bouwel, bij Grobbendonk, telt maar 3000 inwoners. Da’s net zo weinig als Meerle bij Hoogstraten of Aarsele bij Tielt. Je zou hier ook Lille willen vermelden, omdat de locale media vorige maand in grote letters kopten:"Lille krijgt er op één dag tijd, 3000 nieuwe inwoners bij!” Maar dit betrof enkel de inburgering van 3000 kippen; in Lille zijn er exact 1500 noemenswaardige tuinen, en iéder gezin met zo’n tuin kreeg van de gemeente zomaar ineens twee kippen cadeau. Het plan daarachter is de bestrijding van GFT-afval; een kip eet inderdaad àlles op, als het moet eten ze in extreme situaties zelfs elkààr op, dus inderdaad: dit scheelt een pak in de vuilnisbak. (Wisten jullie dat kippen, als ze héél erg hun best doen, toch wél kunnen vliegen, althans een kléin beetje? Het record langdurig vliegen voor een kip bedraagt officieel veertien seconden - voor een arend is dat niks, maar wij als mensen moeten het alvast niet proberen!)

Maar: hoe klein Bouwel ook is, toch slaagt deze dappere Kempische ster-gemeente er telkens opnieuw in om het nieuws te halen, nu ook weer in de broeierige maand juli. De zaak is wel omstreden. Op de Herenthoutse Steenweg werden er zopas, door de gemeente, een hele reeks plastieken bloembakken neergezet; opnieuw een geschenk aan de bevolking, maar ook opnieuw met een strategische bijbedoeling: die bloembakken markeren de plaatselijke parkeervakken, en met opzet vrij ver op de rijweg, om het verkeer daar te vertragen. Al een paar keer is er nu een auto tegenaan gebotst (niet altijd dezélfde auto), en daarom is er vandaag protest tegen die bloembakken.


Zonder mij te willen moeien met andermans zaken, wil ik toch wel voorzichtig opperen, dat de Blarendrabbers, zoals Bouwelaren heten, bijzonder eigenaardig redeneren. Als een auto tegen de bloembak aanrijdt, kan dat nooit de schuld zijn van die bloembak zelf. Tenzij die misschien in het midden van een autosnelweg zou staan. De schuld Een bloembak verantwoordelijk stellen voor een botsing met een auto, dat doet denken aan mijn vierjarige kindjes; als die, spelenderwijs en in alle heftigheid, tegen een deur aanlopen, dan roepen die ook boos uit:“Stomme deur!” Zolang die chauffeurs daar in Bouwel dit niet begrijpen, moet gezegd dat die bloembakken een zeer geschikte voorzorgsmaatregel zijn...

Geen opmerkingen:

Er is een fout opgetreden in dit gadget