zondag 9 juli 2017

state of being, 9 juli 2017

charles maria nelson belde me diep in de nacht met een huilbui; een vage kennis van hem, een dame naar wie hy erg opziet, had hem, via facebookn dit volgende verzocht:"als je van me houdt, stuur deze sterretjes dan door naar zoveel mogelyk van je vrienden." charles:"ik hou heel véél van haar - maar: ik kryg die messenger niet aan het werk!!, ik weet niet hoe dit moet!!" de huilbui stak van wal na een goed uur prutsen:"ik kan dit niet doorsturen - dus: nu gaat ze denken dat ik niét van haar houd!! maar ik hou wél van haar!! ik hou wel van haar!!..."

het aantal personages in films dat van beroep schryver is, ligt veel hoger dan het aantal werkelyke schyvers in onze gryze suffe realiteit, waarin overigens ook geen mens mer leest; gedenk "sophie's choice", "the affair", "misery", "barton fink", "finding neverland", et cetera. dat schryvende personage zit dan steeds zeer kitscherig en clichématig achter zyn typmachine te zoeken naar inspiratie, uitziend op een zwembad, en af en toe heeft 'ie gesprekken met zyn uitgever, die hem vraagt waar de kopy blyft. een uitgever heb ikzelf niét - da's een van de meest jammerlyke bizariteiten in myn bestaan; dat zo'n genie als ik, niet aldoor wordt opgebeld om publicaties; maar verder ziet myn leven er de voorbye twee drie, jaar precies zo aardig uit; op bestelling schryf ik het ene toneelwerk na het andere, drie stukken per jaar, en aldoor tussendoor die trein van streekkrant-columns... aan de eettafel ryg ik, langs myn klavier, de woordjes allemaal aan mekaâr, onderwyl de kinderen ziende spelen, beneên in de zonnige achtertuin... hier ben ik ongelooflyk gelukkig meê!! ik kan niet schryven om een opinie te vertolken en zelfs niet om iets te vertellen (ik heb niks te zeggen), maar omwille van de smetteloze bladvulling, als een strategie tot meditatie.
    de enige schryver in een film die echt wel héél anders is, is jack nicholson in the shining...

2 opmerkingen:

serge baeken zei

http://flavorwire.com/481487/50-best-films-about-writers-ranked/view-all

lies zei

verhalen moeten geschreven worden, ook films. Inspiratie plukken uit de eigen belevingswereld is het gemakkelijkst. Dus vertellen schrijvers verhalen over schrijvers.