zondag 17 december 2017

column streekkrant editie kempen

KERST IN KEMPENLAND

De Kerstdagen staan niet alleen garant voor een goed feest, tevens zijn ze per definitie een serieuze confrontatie met je eigen status. Ben je rijk, gelukkig en beroemd, dan wordt dit aan de kerstdis eens zo erg in de verf gezet, met een veelheid aan pakjes, wildgebraad en lachende gezichten. Doe je nachtwerk in shiften, bijvoorbeeld als elektricien, dan zal je het op 24 december geweten hebben. Overal, in alle geelverlichte ramen, gezellige bijeenkomsten - maar jij moet in de vrieskou met een knijptang in de hand het gladde dak op. En, zoals in zijn driedelige autobiografie reeds werd gesteld door Werner Ferdinande, beter gekend onder zijn artiestennaam “Wil Ferdy”: als je sowieso al een beetje eenzaam bent, dan ben je met de kerstdagen dubbel zo eenzaam. 

Het rampennieuws komt rond deze tijd dan ook dubbel zo hard binnen. Daarom gaan onze gebeden uit naar die Kempenaren, die in de decembermaand getroffen werden door quasi Bijbelse tegenslag. In Turnhout, op de Steenweg-Op-Baarle-Hertog, is er een huis aan stukken gevlogen door een ontploffing, vermoedelijk veroorzaakt door een gaslek. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen, maar wel zijn alle ramen van het pand in gruizels gevlogen, en da’s in de winter toch iets minder grappig dan in de zomer. In de Kerkstraat in Hulsthout dan weer, is er, op het gladde wegdek, een kolossale vrachtwagen pirouettes van 360 graden aan het draaien geweest, om tenslotte, in volle vaart, in een woonhuis naar binnen te rijden. “Hoor wie klopt daar, kinderen?” Op de carpoolparking in Gierle dan weer, is er een dode aangetroffen, het Meisje met de Zwavelstokjes waardig.

En niet eens hoeft het nieuws zo desastreus te zijn, om toch een gevoelige snaar te raken. De beroemde schilder Jef Geens uit Rijkevorsel bijvoorbeeld, heeft eenvoudigweg zijn pensioen aangekondigd, meer niet - maar toch stemt dat droevig, als je weet dat die man de voorbije tien jaar meer dan 150 kerstlandschappen bijeen heeft geschilderd, en vooral als je rekent dat hij ook jarenlang bij talloze mensen thuis, kersttaferelen op de ramen aan het schilderen is geweest, bij nacht en ontij, met borstels die soms bijna bevroren van de kou. In Rijkevorsel zullen de feestdagen nooit meer hetzelfde zijn.


Troost hebben we daarom nodig, beste lezers. En daarvoor kunnen we terecht bij de vrijwilligers van Welzijnszorg, die ondermeer in Kasterlee, Lichtaart en Tielen aan soepbedeling doen, niet helemaal gratis, maar wél voor het goede doel. Hou ze in de gaten, veelal aan de inkomhallen van je locale grootwarenhuis...

Geen opmerkingen: