vrijdag 1 december 2017

column streekkrant editie kempen



WEG MET OUD PAPIER

Het was een vreemd zicht: een dag of twee geleden kleurden de straten van Arendonk geel, namelijk door de lang verwachte komst van de gele containers. Die dienen voor karton en oud papier, en da’s een hele verlossing. Soms was het urenlang zoeken naar dozen om het oud papier in onder te brengen. Was dit niet in voorraad, dan moest je met touwtjes beginnen prutsen, om de rommelhoop samen te binden. Op straat kon het beter niet waaien; de verscheurde liefdesbrieven, de vergeelde reclamebladen en de oningevulde belastingsbrieven tuimelden dan over het plaveisel, klaar om te worden opgeraapt door de eerste, de beste stalker. Want zo’n dingen gebeuren; de beroemde zanger Bob Dylan bijvoorbeeld, heeft jarenlang processen gevoerd tegen een opdringerige fan, die iedere week al zijn vuilnis uitmestte, op zoek naar souvenirs. Als het regende, verwerden die grote papieren dozen tot één voze modderbrij, die in tweeën scheurde meteen van zodra de ophaaldienst zich eraan waagde.

Maar nu zijn er dus die gele containers. De verdeling ervan is een jaar geleden begonnen, in Hulshout, Vorselaar, Herenthout en Westerlo. De mensen daarginds, waren blij met het geschenk. Eén enkele grootmoeder uit Vorselaar ging er zelfs haar boodschappen mee doen, toen haar caddie het liet afweten. Een vader in Westerlo stak er een halfuurlang zijn eigen zoontje in weg, toen bleek dat er in het kolenhok geen plaats meer was. En zodoende kan het I.O.K. haar verspreidingspolitiek voortzetten. De bedoeling is dat begin 2019, àlle Kempenaren gesteld zijn. Dat zijn 29 gemeenten, en da’s niet niks; het betreft hier dan ook een investering van mooi 8 miljoen euro. Maar renderen zal het. De gemiddelde container heeft een volume van 240 liter, dus de afvalophalers kunnen er zeer snel mee werken. Voor mensen in een appartement, een studio of een rijhuis zijn er wel ook kleinere exemplaren. En ook is het mogelijk om zo’n gele container te delen met je buren…


Ik besteed er nu zoveel aandacht aan, omdat het hier tevens gaat om het lot van deze krant zelf hier, het felgeprezen magazine genaamd Deze Week. Sommige slimmeriken houden deze krantjes voor altijd bij zich, omdat ze alsmaar meer waard worden, maar de meesten dumpen dit blad binnenkort, eens aandachtig gelezen, die gele grafkist in. Hopelijk niet zonder het eerst nog te hebben gebruikt als onderlegger bij het schillen der aardappelen!

Geen opmerkingen: