maandag 3 april 2017

ons feuilleton smeulsmurf 1

HET GEHEIM VAN DE SECRETARISVOGEL

feueilleton in 20 afleveringen

door
don vitalski








1.
op de valreep was besloten om, als extra passagier, iemand van hier vlakby ons toch nog met ons meê te nemen, met name, hier in het byzonder, de kleine niels. als werd aangenomen dat die jongen het gezelschap zou kunnen helpen om, helemaal tot aan het einddoel, de juiste weg te weten te vinden, werd dit weêrlegd; in het labyrint van de minotaurussen, zoals in alle soorten doolhoven, bracht die kleine, snelle, gezwind geboren doerak ons vanzelf, met zyn ogen dicht, naar de uitgang; maar daarbuiten, op het circusterrein, had 'ie nauwelyks enige ervaring. hy kon goed klimmen, maar niet zo goed als de matrozenaap; hy kon niet zwemmen; hy zou, na een tyd, een dodelyke last kunnen krygen van heimweê; maar een groot talent van de jongen bestond hieruit, dat 'ie zich zeer goed erg klein kon maken, als een kleine bol met hoorntjes. hy was groter dan de matrozenaap, maar vyfdubbel zo behendig. de buffel verzon een scenario, in feite best wel vergezocht:"we dryven op de schelde-rivier; een onweêr breekt uit; het vlot scheurt uitéén, de bemanning vergaat voor het overgrote deel - in dat geval zouden we bly zyn, dat één iemand van ons, de kleine niels, zich in een ton of een vat zou weten te wringen, dat we speciaal voor dat geval met ons meênemen; om zo, als laatste overgeblevene, te kunnen blyven dryven - tot aan de poort van de dircteur!..."
    eenieder was het ermeê eens, en zo was het gekomen dat, tydens de bloederig rood zich aan de horizont uitstrekkende dageraad, op hun ogenblik vertrekken, de gezellen met zyn zessen telden: 1. afred rosengarten nevada, zynde de leeuwentemmer; 2. ludo de laffe leeuw, zyn bejaarde huisdier; 3. buffalo bill, vaak kortweg genoemd "de buffel"; 4. de matrozen-aap, auteur van "de opkomst en ondergang van circus bulderdrag; 5. de kleine niels, zoon van de grote minotaurussenleider genaamde de grote grenonel en 6. het nylpaard, dat zich wel nog onderweg wist, om zich by deze rest te zullen vervoegen.
    hun eind-reisbestemming: het grote witte woonhuis van de circusdirecteur, aan de rand van de schelde-rivier, en wel met de trefzeker bedoeling om by die mens drie dingen te bewerkstelligen: 1. by hem uitgebreid melding uit te brengen betreffende de nieve indringer in het circus; alsook om by die mens 2. vergeving te vragen inzake het zekere verraad waaraan de leeuwentemmer zich bezondigde, ton die er vandoor was willen gaan zonder zyn leeuw, en 3. ook was het de bedoeling om onderweg, met de hulp van god zelf, die verdomde levenskanonskogel terug te vinden, en om die zo ook aan de directeur te gaan overleven -"zie, hier is die; de rebel, door wie het ooit was begonnen; maar nu door onze vriendjes levendig netjes terug naar huis gedragen - wat nu met hem!..."
    het vlot werd was touwen geknoopt, om het op die manier te kunnen worden laten voort-getrokken, met name door een zeer grote, jonge, krachtige dieren-ezel, uit de stal van de minotaurus. alfred rosengarten nevada nam nog een yskoude slok water, trixie bezorgde de matrozen-aap nog een gedurige, volstrekt schaamteloze tongzoen bovenop zyn geschrokken apen-bek; en toen vertrokken deze helden, beducht voor wat hen in het verschiet zou komen te liggen.
    het was koud en donker, het waaide hard, en soms viel er één grote, ronde, bloedrode regendroppel met veel nadruk vlak langs hen - "pèts!!..." zouden onze vrienden deze tocht wel overlevn? allezins was het de lààtste tocht die hen nog wachtte...

WORDT VERVOLGD

Geen opmerkingen: