maandag 11 december 2017

column streekkrant editie kempen

DA VINCI

Crowdfunding is hip, en terecht. De rijkste acht mensen van de wereldbol hebben evenveel geld als integraal de armste helft van de hele wereldbevolking. Of anders geformuleerd: als de familie Rockefeller al zijn geld bij elkaar zou leggen om uit te delen aan de hele mensheid, dan zou ieder individu op aard, inclusief babies en mensen die op sterven liggen, daar 40.000 rijker van worden. Dus waarom niet aan die onoverzienbare mensenzee een oproep lanceren, om een béétje geld over te maken, liefst voor een creatief doel?

Peter Snijder uit Noorderwijk, Herentals, is deze week een crowdfunding gestart voor een lichtinstallatie die hij wil maken. De man is wereldberoemd, maar valt met zijn producties vaak tussen wal en schip; als hij wil exposeren tussen gewone kunstenaars, moet hij een apart, donker hoekje hebben, maar op festivals, waar wel meer lichtkunstenaars actief zijn, ogen de meeste van zijn werken misschien nét iets te klein. Ook de weggeefwinkel van Tessenderlo, bij wijze van voorbeeld, is korte tijd geleden een crowdfunding opgestart. De organisatie specialiseert zich erin om minderbedeelden voort te helpen met weggegeven spullen, maar de club telt inmiddels mooi 4000 leden, en daardoor is er plaatsgebrek ontstaan. Ze moeten dus nieuwe ruimte kunnen huren. Bovendien willen ze de armsten van dagen ook al eens iets niet-materieels aanbieden, zoals een uitstapje naar de dierentuin, een kerstfeest, en wat dies meer zij.


Ja, dat zijn allebei zeer goede eindbestemmingen voor ons geld, maar wie in deze donkere Kerstdagen met nadruk zijn vrome aard wat kracht wil bijzetten, zou er ook aan kunnen denken om eens een aalmoes te storten op het rekeningnummer van de Abdij van Tongerlo. Deze abdij is de trotse bezitter van wat officieel moet worden aangeduid als hét allermeest waardevolle renaissance-kunstwerk dat België rijk is: een oeroude kopie van “Het Laatste Avondmaal” - minstens 20 procent van deze kopie werd vervaardigd door Leonardo Da Vinci zelf. En die Da Vinci, dat weten jullie, was niet de eerste de beste. Hij was links- en rechtshandig tegelijk, en schrééf soms ook met twee handen tegelijk, om zo dan meteen ook een kopie te hebben van zijn belangrijkste documenten. Nu, na het een half millennium bij deze Kempische Norbertijnen te hebben uitgezongen, is het Avondmaal dringend aan restauratie toe. En daar is geld voor nodig. Dus ga er eens langs, ga er kaas en wijn consumeren - en doe er een katholieke duit in het zakje!

Geen opmerkingen: