maandag 30 oktober 2023

GAST-AUTEUR

45. DE VERBRIJZELDE SPIEGEL


Dus was Joseph zinnens om recht naar Jes­pers te stappen. Beter zijn moeilijkheden op diens kantoor uit de doeken doen, dan langs de telefoon. Hierna konden zij de dan rustig onder vier ogen naar een oplossing zoeken. Maar eens in zijn auto, prikkelde hem een onweerstaanbare nieuwsgierigheid naar het verdere verloop van de gebeurtenissen. Hij zou foto's nemen van de bebloede machete en van de vernielingen in het bui­ten­huisje. Daarna zou hij de nabije omgeving uitkam­men. Pas met deze feitelijke gegevens in zijn bezit, zou hij naar zijn baas stappen. Want een geld ruikende Jesp was moeilijker tegen te hou­den dan een op ‘n rode lap afstormende stier.

   Joseph stationeerde zijn auto op de gewone plek aan de rand van het Kalmthoutse bos. Bij het zien van twee auto's wat verder onder de bomen, bedacht hij dat ze afkomstig waren van dagjes­mensen. Hij kon hen geen ongelijk geven. Na de hitte in de auto langs drukke rijwegen, ervaarde hij de scha­duwen onder de stilte van de welriekende dennen zelf ook als aan­genaam koel en verpozend. Niettemin voel­de hij zich weinig voor die rust openstaan. Ter­wijl hij geruisloos en in een loe­rende, ietwat gebo­gen hou­ding van stam tot stam over het opverende tapijt van gedroogde dennennaalden liep, ver­baasde hij zich over zijn koortsachtige, gejaagde ademha­ling en het zweet over zijn ganse lijf.

   Verre kinderstemmen leidden hem af. Daardoor had hij niet verwacht plotseling oog in oog met een oudere man te staan; te oordelen aan diens groen uni­form met pet: een boswach­ter. Joseph verwachtte onmid­dellijk door hem te worden aangespro­ken.

   Waarom loopt u heel alleen door dit bos, mijnheer? Waarom loopt u in gebogen houding van stam tot stam? En vanwaar die dikke druppels zweet op uw voor­hoofd? U bent ook niet gekleed als een toe­rist. 

   Hoezo? Is het in zijn een­tje door het bos lopen dan bij de wet ver­bo­den? Ziet u aan iemands zweet dat hij iets in het schild voert, dat hij dingen aan zijn hoofd heeft die het daglicht niet verdragen? Dat kan u niet menen; evenmin zoals ik, om door een bos te lopen, niet enkel gebruik moet maken van de we­gels, ­maar daar­naast ook ver­plicht ben vrij­etijds­kledij te dragen.

   Klaar om alle vragen rustig te beant­woorden, keurde de boswachter hem geen blik waardig.

   ‘Ik ben op weg naar het buitenhuisje van mijn vriendin, mijnheer,’ zou hij zeggen, als hem volgende keer wel iets werd gevraagd. Zijn hand in de broekzak omvatte het bewijsstuk. ‘Hier, haar sleu­tel. Nog iets?’ Hij keek om, maar de boswachter was nergens meer te be­speuren. Daar bij die hoge struik moest hij van richting veranderd zijn. Een andere ver­kla­ring zat er niet in.

   Door de verblindende zon op zijn hoofd deed de open plek hem denken aan een gloeiende krater. De omringende wandkragen werden gevormd door de hoge zoom van bossen, terwijl het pe­perkoe­ken­huis­je middenin de diepte als een luchtspiegeling op de trillende hitte ­dreef.


(WORDT VERVOLGD...)


Geen opmerkingen: