vrijdag 29 maart 2019

column streekkrant editie antwerpen

HET GEMIDDELDE HUIS

De oudste woonhuis van Antwerpen, het zogenaamde "Houten Huis" in de Stoelstraat, dateert van rond het jaar 1500, toen Antwerpen toch al mooi 40.000 inwoners telde, wat precies het dubbel is van wat heden de dage wordt aanzien als "het gemiddelde aantal inwoners van een Vlaamse gemeente." Een paar jaar geleên stond dit oerhuis nog te koop, voor maar 400.000 euro. Gezien de fenomenale historische waarde van dit weliswaar fel gerenommeerde pand, is dat inderdaad een peulschil.

Het smalste huis van Antwerpen daarentegen, bevindt zich in de Huikstraat, op de nummer 47. Ook dit huis stond een paar jaar terug zomaar te koop. Wellicht ben je er per ongeluk aan voorbygewandeld. Het is 2 en een halve meter breed, je kan er dus nét dwars in gaan liggen, en bovendien is de voorgevel helemaal van glas. Maar een lange tyd werd het bewoond door twee professionele architecten, die de kleine maar hoge ruimte (vier verdiepingen) volstrekt wisten te optimaliseren en opsmukken, net zolang tot ze er een award voor wonnen.

De lelykste woonplek van Antwerpen is volgens de reeds een half leven lang te Antwerpen woonachtige, in Leopoldsburg geboren ex-New Yorker Marcel Vanthilt de zogenaamde "Antwerp Tower" op de Frankryklei. Velen zyn het met hem eens, het onding contrasteert natuurlyk te hard met het klassiek mooie opera-gebouw daar vlak naast. Op het moment wordt die building evenwel drastisch herbouwd en opgekalefaterd. De reclame-site voor de Antwerp Tower voert terecht als argument aan:"Als je hiér woont - heb je geen adres nodig. Eender waar in de wereld kan je gewoon zeggen: ik woon in de Antwerp Tower!"




Geen opmerkingen: