vrijdag 13 januari 2017

column streekkrant editie antwerpen
Sportpaleis Stortpaleis

Het Sportpaleis is maar weer eens verjaard. 85 jaar geleden, op 11 januari 1932, werd de eerste steen gelegd van wat de grootste en modernste overdekte wielerbaan ter wereld zou worden: een "paleis" van 100 meter breed en 150 meter lang, met een dak van mooi 12.000 vierkante meter zonder enige ondersteuning. Ongezien in de bouwwereld! zo schreven de media destijds. Wat mij er vandaag vooral zo verbijsterend aan lijkt, is het feit dat dit wel prachtige complex in al die jaren nooit één halve meter van plaats is veranderd. In het begin van de vorige eeuw was deze buurt, de Schijnpoort, een braakliggend grasterrein, aan de ingang van een stille voorstad. Inmiddels is die voorstad vergroeid geraakt met Deurne en Merksem. Het Sportpaleis is daardoor middenin het centrum van de stad komen te liggen.

En dat zullen we geweten hebben. Zo kwam ik de voorbije zaterdagavond met de wagen vanuit Berchem. Present had ik getekend in de aimabele zaal "Lebowksi's'" in Berchem, welke nachtclub zich specialiseert in standup comedy uit Engeland en New York. De headliner was Adam Fields uit Rochester, en die was steengoed, maar mijn Engels bleek niet goed genoeg, ik verstond er niks van. Zodat ik iétsje voor het einde weer naar huis moest. Ik woon in de Veldstraat (met opzet, omdat ik vlakbij het mooiste zwembad van Vlaanderen wil wonen), en komende van het Zuid, ga ik daar meestal naartoe langs de onderschatte Turnhoutsebaan (in de maand mei is er steevast een "autoloze zondag" op de Turnhoutsebaan, en dan zie je pas wat voor prachtige architectuur daar hoogtij viert!!…) Evenwel: de voorbije zaterdag speelde er in de Roma op de Turnhoutsebaan een klassiek concert van Philippe Herreweghe. Dat zou veel drukte geven. Dus dacht ik: laten we maar langs de snelweg, en dan langs de Schijnpoort rijden.

Een rampzalig idee. Het Sportpaleis barstte net weer uit zijn voegen, voor de laatste voorstelling van de reeks "Clouseau Danst". Samen met ontelbare duizenden anderen ongelukkigen, heb ik daar een anderhalf uur voor moeten stilstaan. Niet "traag rijden", maar stilstaan. En dit noteer ik hier nu niet om te klagen. Er zijn erger dingen in de wereld. Stilstaan met de wagen, bevordert de meditatie. Alleen heb ik medelijden met die legioenen verkeersagenten die daar, op het midden van het kruispunt, hun leven moeten staan riskeren, terwijl ze elders veel nuttiger werk zouden kunnen verrichtten. Plus: vooral is het doodzonde van de zwermen afgrijselijke uitlaatgassen die daar, door toedoen van het Sportpaleis, iedere avond opnieuw urenlang de lucht in worden gespoten. Zeker nu wij er, als brave burgers, voor onze nieuwejaar, weer een extra belasting bij hebben gekregen; 350 euro jaarlijks, "lage emissiezone" - ik heb dat geld niet in huis, ik ben maar een arme Nachtburgemeester.


En dat terwijl men die befaamde discotheek, "de Zillion", in de Jan Van Gentstraat op het Zuid, ooit zo gemakkelijk heeft kunnen wegpesten. Akkoord, daar hing een louche geurtje aan; verboden wapenbezit, carjacks en witwaspraktijken. Maar andere aantijgingen roken naar intentiepolitiek: openbare zedenschennis (voor naaktdansers), foutjes met de bouwvergunning, brandgevaar - allemaal dingen die hadden kunnen worden opgelost - àls de stad daar oren naar had gehad.

2 opmerkingen:

Rode Ridder zei

Je woont in de Veldstraat? Daar heb ik deze week aangebeld bij nummer 45!
Maar ik had me van straat vergist, want ik moest in de August Sniedersstraat zijn met hetzelfde huisnummer.

Steven P. zei

Het zou ook kunnen dat dit in eerdere jaren geschreven is... Dat schijnt-ie wel meer te doen met z'n columns.