maandag 4 februari 2019

uit het schriftje

-eens uitzoeken welk liedje van pearl jam het dan is, dat prince ooit heeft gecovered...

-eens uitzoeken of er op youtube iets staat van de interviewer "magee birdan", over wie johan braeckman het had...

-de samsonite-koffertjes. volgens luv zyn ze nooit uit de mode geweest - maar in myn leven zyn ze alleszins verdwenen; terwyl ik ze in de jaren tachtig en negentig aldoor zag, toen had iederéén er een... ik bedoel niet de reiskoffers, maar de typische aktentasjes. de eighties waren echt yuppie...

-in plaats van "automatisch", zei iemand voor de grap "ottomatatisch"... cfr "sumbiet"... dat soort "thrillers" zyn altyd zeer nuttig als je in een speech even geen echt boeiende zin hebt af te leggen... het is een zwaktebod maar het is een bod.

-volgens lee child zyn er geen grote filmacteurs, dwz fysiek; omwille van licht-technische redenen en zo, moéten acteurs volgens hem klein zyn. daarom neemt 'ie er vrede meê dat zyn romanpersonage jack reacher, in de boeken byna twee meters hoog, wordt gespeeld door tom cruise.

-de geur van je kinderen hun boekentas, zodra je die opendoet. de rubriek "langs welke geur naar welke herinnering" - ware het niet dat dit helemaal verkneuterd is geworden door oppervlakkige proust-lezers. maar de geur van amaretto voert my nog steeds helemaal terug naar die ene, grote lympot in het eerste leerjaar, waarmeê we een kartonnen kerstboom moesten ineenknutselen. beide diezelfde unieke geur.

-dat waargebeurde trauma als uitgangspunt voor een nief stukje kindertheater; dat knutselwerk toentertyd, wilde niet opschieten; de juf kwam op den duur in myn plaats alle papiertjes alvast goedleggen; toen ze weêr voortging, moest ik niezen - en blies ik al die propjes weêr van hun plaats - ze was kwaad toen ze dit opmerkte - ik wees naar de jongen naast my, mark bouweraerts, en ik zei:"hy heeft dat gedaan". de juf nam dat aan en zette die mark meteen in de hoek... zo kwaad als die toen naar my keek!

-hy heette bouweraerts, maar wy noemden hem "boemenans".

-"compeer" in de betekenis van "kameraad", "kompaan"...

-de photograaf willy vanderperre. iedereen by ons kent stephan vanfleteren, maar internationaal staat die nergens vergeleken by willy vanderperre, een totale internationale diva - maar in eigen land kent niemand hem.  in iedere hôtelsuite waar hy komt (hy komt nergens anders dan in hôtelsuites), moet er een x aantal verse rozen staan; een photo van die rozen wordt hem op voorhand doorgestuurd, en als die niet naar zyn zin zyn, moeten er andere bloemen worden geleverd, of hy laat een ander hôtel worden uitgezocht.

-voor die nieve prince-lezing ook; om zyn instrumentale cd "news" voor te stellen, in 2003, speelden-'ie ergens een stadion-concert (waar juist?) maar dus instrumentaal. na een tyd begon het publiek massaal te scanderen "sing!! sing!! sing!! sing!!" na anderhalf uur spelen, was het optreden voorby - zonder dat 'ie daaraan toegaf, dwz dus zonder te hebben gezongen, hoewel er microphoons klaar stonden.

-in de jaren tachtig moest er in iedere suite waar hy kwam, een witte vleugel staan; ook als dat speciaal met een hefkraan moest gebeuren - ook als byna zeker was dat die er toch geen gebruik van zou maken.

-aquaman. colette. c'est arrivé.

-henry miller geïnterviewd door tom snyder. "ben je bang van de dood?" "natuurlyk, idioot!"

-on stage een gevecht in slow motion, maar dit byvoorbeeld een volle acht minuten volgehouden...

-de kempische uitdrukking "slaagt u gaai" (dwz "sla je gade", dwz "pas op jezelf"). ik kreeg nieve schoenen. myn moeder zei:"slaagt die nu gaai." ik dacht dat ze bedoelde dat ik ze kapot moest maken.
2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prince - Even Flow
https://youtu.be/PvkIZte8hVM

Vital Baeken zei

tx!