zondag 19 maart 2017

column streekkrant editie kempen


JEUGDHUIZEN

In het Molse ben ik populair. Amper had ik, een paar dagen terug, gedaan met spelen in het onvolprezen parochiehuis van Wezel, tussen Mol en Balen, of daar werd ik alweer uitgenodigd voor een comedy-avond in Tarmac, in de beroemde gemeente Meerhout, tussen Mol en Geel. Meerhout, dat wij ons natuurlijk nog herinneren van de Slag Bij Meerhout, in 1798, toen daar mooi tweehonderd brigands zijn doodgegaan, met de vlag in de hand, speciaal voor onze toekomst. Ook trekken de Meerhoutenaren dagelijks vele honderden toeristen met dat ene gehucht benoorden hun dorp, een buurt officieel geheten “Genenbroek”. Dit schept verwachtingen! Het volk trekt ernaartoe met verrekijker en fototoestel, maar helaas:“Geld terug!!” Want de mensen die er lopen, dragen toch wél een broek, meestal.

De sfeer zat er meteen helemaal in, in Tarmac, met zijn prachtige muurschilderingen. Kamagurka is er onlangs ook geweest - ook hij bleef daar plakken tot zes uur ’s morgens, niet zonder er ook zelf een paar muurschilderingen te hebben getekend. Door de Katten zelf, zoals meerhoutenaren heten, wordt het oord een “jeugdhuis voor volwassenen” genoemd. Sinds jaar en dag zijn het in de Kempen dan ook bij uitstek de jeugdhuizen die het verschil maken. Gedenken we, in Arendonk, het befaamde jeugdhuis “’t Onkrooid”, waar binnenkort weer het “Bierpong”-toernooi plaatsgrijpt: tafeltennis, niét met palletten maar met bierbekertjes… Telkens je ernaast slaat, moet je het ganse pand trakteren.


Ook legendarisch is jeugdhuis “Het Krejoel”; Krejoel staat voor “Creatieve Jeugd Oelegem” - maar jarenlang was hun stek niet in Oelegem, maar in Broechem. En dan is daar ook nog Jeugdhuis Mussenakker, in Meer, nabij Hoogstraten. Kwamen we daar sowieso al jaarlijks twee keer langs, één keer voor Akkerpop en een andere keer voor de traditionele Bonten Avond van Meer, dit jaar zullen wij er moeten bivakkeren, bijzonderlijk voor hun veertigste verjaardag, dewelke gevierd gaat worden met een galabal, een open brouwerij, een drive-in movie, een optreden van Bozzy en de Beukers en boven alles een geniale fietscross, luisterende naar de naam “De Hel Van Het Noorden”. Ik ben er geen zestien meer - maar Kempische jeugdhuizen bijna toch wél.

Geen opmerkingen:

Er is een fout opgetreden in dit gadget